Αλωπεκής 22, 10675 - Αθήνα | +30 210 7293740 | info@grigorakispedodontist.gr   

Οι ασθενείς από μικρή ηλικία εντάσσονται σε προληπτικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες τους ώστε να διασφαλίσουμε την καλή υγεία των δοντιών και των ούλων.

Η τερηδόνα και η ουλίτιδα αποτελούν τα σημαντικότερα οδοντιατρικά προβλήματα στα παιδιά, η πρόληψη βοηθάει όχι μόνο να περιορίσει την εμφάνιση τους αλλά και να αναστείλει την εξέλιξη τους στα αρχικά στάδια. Οι ασθενείς από μικρή ηλικία εντάσσονται σε προληπτικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες τους ώστε να διασφαλίσουμε την καλή υγεία των δοντιών και των ούλων.

Πρόληψη τερηδόνας

Image

Η τερηδόνα είναι η νόσος που καταστρέφει τα δόντια και είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στα παιδιά.

Η παιδική τερηδόνα είναι σημαντικά πιο επιθετική συγκριτικά με την τερηδόνα των ενηλίκων. Η τερηδόνα αρχίζει με μικρή κοιλότητα στην επιφάνεια του δοντιού και σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, φλεγμονή και τελικά πρόωρη απώλεια των νεογιλών δοντιών.

Τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα χρειάζονται την παρουσία στο στόμα υδατανθράκων και κυρίως ζάχαρης και μεταδίδονται στο παιδί μετά την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών ιδιαίτερα από την μητέρα που έχει συχνά επαφή μαζί του.

sy10

 

Με βάση το παραπάνω σχήμα για να αντιμετωπίσουμε την τερηδόνα χρειάζονται τρία πράγματα. Πρώτα προσπαθούμε να μειώσουμε τον αριθμό των μικρόβιων στο στόμα δεύτερον επεμβαίνουμε στην διατροφή περιορίζοντας την ζάχαρη και τρίτο αυξάνουμε την αντίσταση των δοντιών στα οξέα της τερηδόνας.

Η μείωση των μικροβίων στο στόμα γίνεται με την σωστή στοματική υγιεινή και ξεκινά από την γέννηση του βρέφους. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να ακολουθούν έναν σωστό τρόπο διατροφής, οι σωστές διατροφικές συνήθειες είναι καθοριστικές για την πρόληψη της τερηδόνας.

Τέλος, τα δυο κυριότερα όπλα που έχουμε για να αυξήσουμε την αντίσταση των δοντιών στα οξέα της τερηδόνας είναι το φθόριο και οι προληπτικές καλύψεις (sealants).

Πρόληψη ουλίτιδας

Η ουλίτιδα αποτελεί την πιο συχνή παθολογική κατάσταση των ούλων με κυριότερο σύμπτωμα την ερυθρότητα και την διόγκωση των ούλων και συχνά την αιμορραγία κατά το βούρτσισμα.

Κατά την διάρκεια της εφηβείας οι ορμονικές μεταβολές κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συχνότητα και η βαρύτητα της ουλίτιδας.

Η πρόληψη γίνεται με την σωστή στοματική υγιεινή, τα αντιμικροβιακά στοματικά διαλυματα χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις και μόνα μετά από συνεννόηση μαζί μας.

Τέλος απαραίτητο είναι ένα πρόγραμμα τακτικών επανεξετάσεων, πρέπει να βλέπουμε το παιδί σε τακτά χρονικά διαστήματα συνήθως δυο φορές τον χρόνο. Οι τακτικές επανεξετάσεις βοηθάνε ώστε να διασφαλίσουμε την καλή υγεία των δοντιών και των ούλων. Επίσης οτιδήποτε βρεθεί στο στόμα είναι σε αρχόμενο στάδιο γεγονός που κάνει πολύ πιο εύκολη την αντιμετώπιση του.

Συμπερασματικά, το προληπτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

1. Οδηγίες στοματικής υγιεινής
2. Οδηγίες διατροφής
3. Τοπική εφαρμογή φθορίου και προληπτικές καλύψεις
4. Τακτικές επανεξετάσεις κάθε εξάμηνο

Image

Επικοινωνήστε μαζί μας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το οδοντιατρείο λειτουργεί
καθημέρινα κατόπιν ραντεβού

Αλωπεκής 22, 10675 - Αθήνα 
+30 210 7293740

@SOCIAL MEDIA

Copyright © 2018 grigorisgrigorakis.gr All rights reserved

Σχεδιασμός & φιλοξενέια MEDICAL PROMOTION