Αλωπεκής 22, 10675 - Αθήνα | +30 210 7293740 | info@grigorakispedodontist.gr   

ΑΡΘΡΑ & ΙΔΕΕΣ

χρήσιμη αρθρογραφία από τον παιδοδοντίατρο μας

Πότε πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα

Η οδοντόβουρτσα είναι ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα προσωπικής υγιεινής που το χρησιμοποιούμε καθημερινά ωστόσο, πολλές φορές ξεχνάμε να την αντικαταστήσουμε ενώ θα έπρεπε. Σε περίπτωση που η  οδοντόβουρτσα χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις συστάσεις, δηλαδή τουλάχιστον πρωί και βράδυ, οι τρίχες της φθείρονται αρκετά γρήγορα με αποτέλεσμα να μην αφαιρείται αποτελεσματικά η οδοντική πλάκα από τα δόντια. Επίσης η φθαρμένη οδοντόβουρτσα δεν απομακρύνει επαρκώς τις τροφές που παραμένουν ανάμεσα στα δόντια με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος φθοράς των δοντιών και φλεγμονών των ούλων.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA) συνιστά αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας περίπου κάθε τρεις με τέσσερις μήνες. Επιπλέον, πρέπει να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας μετά από κάποια ίωση ή στοματίτιδα, καθώς τα μικρόβια και οι ιοί μεταφέρονται από το στόμα στην οδοντόβουρτσα και, παραμένοντας  πάνω σε αυτήν, μπορεί να μας δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον. Επίσης, η μακροχρόνια χρήση της οδοντόβουρτσας μπορεί να γίνει τεράστια πηγή βακτηρίων για το στόμα μας, μια οδοντόβουρτσα μπορεί να περιέχει εκατομμύρια βακτήρια μεταξύ των οποίων E. coli και σταφυλόκοκκο.

Συμπερασματικά οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλάζουμε

-    Κάθε 3 με 4 μήνες, ανεξάρτητα εάν δε βλέπουμε φθορά. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καλό είναι  να την αλλάζουν πιο συχνά.

-    Όταν παρατηρήσετε αλλαγή στο σχήμα των τριχών.

-    Μετά από ιώσεις ή στοματίτιδες.

-    Αν χρησιμοποιηθεί από άλλο άτομο. Την οδοντόβουρτσα μας δεν τη μοιραζόμαστε με κανέναν.

Τέλος, ανεξάρτητα από την αντικατάσταση, πρέπει να κρατάμε την οδοντόβουρτσα μας σε καλή κατάσταση. Μετά από κάθε βούρτσισμα καλό είναι να την ξεπλένουμε με ζεστό νερό ώστε να απομακρυνθούν τα όποια κατάλοιπα τροφών και στη συνέχεια να την απολυμαίνουμε με ένα αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα. Τέλος, τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα όρθια για να στεγνώσει και δεν την βάζουμε σε κλειστό δοχείο γιατί προάγει την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το οδοντιατρείο λειτουργεί
καθημέρινα κατόπιν ραντεβού

Αλωπεκής 22, 10675 - Αθήνα 
+30 210 7293740

@SOCIAL MEDIA

Copyright © 2018 grigorisgrigorakis.gr All rights reserved

Σχεδιασμός & φιλοξενέια MEDICAL PROMOTION